Živim Jogo

Čarobna sestavina jogiskih asan

Moj oče pravi, da on od vseh jogiskih poz dela samo Savasano – položaj trupla, v katerem se na koncu joge sproščamo. Dela jo v postelji, vsak dan, od večera pa vse do jutra, večkrat pa tudi čez dan 🙂

Kaj je v resnici tisto, zaradi česar preprost telesni položaj postane jogiska asana?

Ko sem se začela ukvarjati z jogo, sem najprej želela osvojiti vse možne asane, kasneje pa sem postala obsedena z natančnimi poravnavami v njih. Danes se mi zdi najbolj pomembno, kako se v položaju počutiš in kako si notranje naravnan – torej kako položaj zavzameš od znotraj navzven.

KAJ JE ASANA

Sanskrtski izraz asana dobesedno pomeni poza ali položaj telesa.

Asana je psiho-somatska jogiska vaja za telo in um, saj z njo vplivamo tako na počutje telesa, kot tudi uma.

V asani smo pozorni na pravilno telesno poravnavno, dih in opazujemo notranje procese – tako smo zavestno prisotni v telesu in trenutku. Prav ta čuječnost pa je tista, ki dobro prakso joge spremeni v odlično. Je čarobna sestavina joge.

Prvotno je praksa joge obsegala eno samo asano – meditativni položaj (po domače rečeno sedenje po turško), ki je bil namenjen umirjanju toka misli in spoznavanju samega sebe.

Kasneje so izvajali več asan, da so umirili živčni sistem in pripravili telo na daljše sedenje v meditativnem položaju. Danes poznamo več tisoč jogiskih asan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZAKAJ DELAMO ASANE

Ker večino dneva preživimo v sede in se premalo gibljemo, asane med drugim delamo z namenom, da telo ohranjamo prožno in močno ter poskrbimo za dober  pretok telesnih tekočin: limfe, krvi in sklepne tekočine.

V asani ohranjamo pozornost na dihu, zato se um umiri in tako pridemo do globoke psihofizične sprostitve.

Z izvajanjem asan vplivamo na živčni in hormonski sistem, kar blagodejno vpliva na naše počutje.

Pravilen in bogat dih pa vpliva na boljši pretok energije, poskrbi za masažo notranjih organov in jih prekrvavi.

“THE WAY YOU DO ANYTHING IS THE WAY YOU DO EVERYTHING”

Način kako izvajamo asane pove veliko o nas. Razkrije naše navade, vzorce, karakteristike. Smo perfekcionisti ali vse delamo bolj polovičarsko, predolgo vztrajamo ali se prehitro vdamo.

Ko se navad zavemo, jih lahko tudi spremenimo. Če opazimo, da smo do sebe prestrogi, se lahko naučimo razvijati nežnost in občutljivost do svojega telesa, do sebe.

 

Če bomo videli, da stvari delamo bolj površno, lahko postanemo bolj natančni in dosledni.

S prakso asan lahko ozavestimo svoje navade in vzorce delovanja ter odkrivamo nove načine, na katere lahko delujemo. Ta spoznanja pa lahko prenesemo tudi v vsakdanje življenje.

 

Sedaj pa te bom prosila, da se vprašaš, kaj asane pomenijo tebi? Kakšna je tvoja izkušnja z njimi? Ali mogoče že opaziš, da je joga več kot le telovadba? Zelo ti bom hvaležna, če svoj pogled deliš z nami med komentarji. Saj veš: več glav več ve. 🙂

Namaste,

Mojca

 

 

 

 

Leave a Reply

Na spletni strani uporabljamo piškotke - z Google Analytics analiziramo obisk na strani in smo povezani s Facebook Pixel. V primeru, da ne želite, da spremljamo vašo aktivnost na spletni strani, v spodnjem kotu NE pritisnite gumba SPREJMEM. več informacij

Z vašimi podatki ravnamo etično in v skladu z zakonom. NE prodajamo ali delimo vaših elektronskih naslovov ali katerih koli osebnih informacij. Obisk spletne strani spremljamo preko Google Analitics, Facebook pixel pa uporabljamo ob Facebook promocijah našega produkta. V primeru, da ne želite, da spremljamo vašo aktivnost na spletni strani, v spodnjem kotu NE pritisnite gumba SPREJMEM.

Zapri