Živim Jogo

Zlati 2 minuti – joga in hormoni

Le dve minuti sta dokazano potrebni, da se spremeni kemija tvojega telesa.

Ko razumeš, kako to uporabiti v svoj prid, lahko v dveh minutah dvigneš nivo samozavesti in energije, ter se zato uspešneje soočaš z vsakodnevnimi izzivi in lažje dosegaš svoje cilje.

Da ti bom lahko pojasnila o čem govorim, te prosim, da pogledaš obe spodnji fotografiji in razmisliš, kaj ti telesna drža pove o ženski s fotografije –  kakšno zgodbo govori njeno telo, katere karakteristike, stanja duha ji lahko pripišeš.

Precej drugačna zgodba kajne?

Splošno znano je, da samozavestni ljudje s telesom zavzemajo več prostora, medtem ko negotovi, prestrašeni, žalostni ljudje, na nek način kar »lezejo skupaj«,  kot bi se želeli skriti. Ob pogledu na zgornji fotografiji je jasno, da se naše mentalno počutje bolj ali manj vedno odraža na telesu. Tisto, česar se večina ne zaveda, pa je dejstvo, da tudi telesna drža vpliva na naše metalno stanje. Torej obstaja krožna, vzročno posledična povezava med držo telesa in našim duševnim počutjem.

Telo je zrcalo našega počutja ter obenem tudi ustvarja naše počutje, saj drža telesa vpliva na izločanje določenih hormonov.

Hormoni so snovi, ki vplivajo na vsako celico  telesa ter sprožijo dobro ali slabo psihofizično počutje. Dokazano je, da telesni položaji, v katerih zavzemamo veliko fizičnega prostora, dvigajo raven testosterona, hormona samozavesti, in nižajo raven kortizola, hormona stresa. Ravno obratno pa položaji, ki odražajo negotovost, sram, strah, žalost…(kadar smo sključeni in lezemo skupaj), še dodatno poglabljajo negativno počutje in višajo raven kortizola.

Testosteron dobro vpliva na splošno počutje, zvišuje samozavest in samozaupanje, vliva občutek poguma ter dviga raven energije. Telesu je prijazen, ker znižuje škodljiv holesterol, povečuje mišično maso, krepi kosti ter je koristen za sklepe.

V jogijskih pozah utelešamo moč, stabilnost, samozavest ter s telesom zavzemamo veliko prostora in tako vplivamo na izločanje hormonov, ki ugodno učinkujejo na naše počutje. Spodaj si lahko pogledaš nekaj poz, ki jih lahko uporabiš, kadar potrebuješ več energije in samozavesti.

POLOŽAJ BOJEVNIK II

POLOŽAJ BOJEVNIK III

POLOŽAJ DREVESA

Pa še to:
– največji sovražnik hormonskega ravnovesja v našem telesu je prekomeren stres
– za usklajeno delovanje hormonov je pomemben dober krvni obtok, za katerega med drugim poskrbi tudi joga
– hormonsko ravnovesje lahko podpremo z pravilnim načinom prehranjevanja, več o tem si lahko prebereš v spodaj priporočeni knjigi

Če te zanima kaj več, ti priporočam:
– knjigo Alenke Košorok Humar – Hormonska joga.
– video Amy Cuddy, kako telesna drža vpliva na sproščanje hormonov: https://www.youtube.com/watch?v=Ks-_Mh1QhMc, https://www.youtube.com/watch?v=zmR2A9TnIso

Lepo te pozdravljam in ti želim čudovit dan,

Mojca

Leave a Reply

Na spletni strani uporabljamo piškotke - z Google Analytics analiziramo obisk na strani in smo povezani s Facebook Pixel. V primeru, da ne želite, da spremljamo vašo aktivnost na spletni strani, v spodnjem kotu NE pritisnite gumba SPREJMEM. več informacij

Z vašimi podatki ravnamo etično in v skladu z zakonom. NE prodajamo ali delimo vaših elektronskih naslovov ali katerih koli osebnih informacij. Obisk spletne strani spremljamo preko Google Analitics, Facebook pixel pa uporabljamo ob Facebook promocijah našega produkta. V primeru, da ne želite, da spremljamo vašo aktivnost na spletni strani, v spodnjem kotu NE pritisnite gumba SPREJMEM.

Zapri