MOJCA JUVANČIČ

Življenje je izmenjavanje vzponov in padcev. Zahvaljujoč enemu izmed padcev je v mojem življenju nastal prostor in se našel čas za srečanje z jogo. Takrat je bila joga zame eden izmed korakov proti boljšemu počutju. Danes je pot raziskovanja, samospoznavanja in učenja.  Več: https://www.youtube.com/watch?v=SHIUA-SXPJs

Prvi učiteljski tečaj joge sem opravila v Indiji. Udeležila sem se ga z namenom, da poglobim znanje o jogi in spoznam sebe. Med tečajem sem začutila, da želim pridobljeno znanje deliti z drugimi, zato sem po vrnitvi domov pričela s poučevanjem joge. Kasneje sem v okviru Joga Studia Sadhana zaključila še enoletni učiteljski tečaj Hatha joge.

Letos teče šesto leto, odkar sem pričela učiti jogo. Veseli me, da poklic učitelja joge zahteva stalno učenje, kar je zame priložnost in motivacija za nadaljnje izobraževanje. Tega vsakodnevno nadgrajujem z redno lastno prakso, poučevanjem ter ostalimi izobraževanji, med drugim z programom poglobljene jogijske anatomije Leslie Kaminoffa.

Vem, da joga lahko pozitivno spreminja življenje, zato si želim, da bi dosegla čim več ljudi. S tem namenom smo sestavili ta program, ki naj vas spodbudi, da tudi sami zaživite jogo.

DAŠKA MOHAR

Z jogo sem se prvič srečala kot otrok, ko jo je začela prakticirati moja teta. Seveda je šlo le za otroško radovednost, vendar smo tudi otroci radi kdaj delali z njo, če si je vzela čas in nam pokazala, kako se npr. stoji na glavi ali diha kot lev. Joga mi je ostala v lepem spominu in tako sem kasneje obiskala nekaj tečajev joge v studiih.

Moja praksa pa se je začela poglabljati, ko me je življenje pripeljalo do tega, da sem začela globlje spoznavati tudi samo sebe. Ko človek stopi na to pot, na pot vase, odkrije res neverjetne stvari! Meditacija je postala moja redna sprostitev (no ja, velikokrat se zdi kot obveza, ampak kako jo dojemamo je le del izziva). Začela sem se učiti različnih tehnik (samo)zdravljenja in jih vztrajno preizkušati na sebi. Zaključila sem z učenjem pranoterapije, opravila licenco za zdravljenje z metodo Matrix Reimprinting z uporabo EFT, obiskala več delavnic in predelala veliko literature. Najboljši nasvet, ki ga lahko (pre)dam je, da se stvari nikoli ne lotite le z glavo, ampak jih tudi preizkusite – le tako jih boste v resnici spoznali.

S svojo vadbo joge sem nadaljevala pri Mojci, ki je moja učiteljica joge štiri leta in prepričana sem, da bo to tudi ostala. Moja pot samoodkrivanja se je v resnici šele začela (in pravijo, da se nikoli ne konča), vendar z vsem srcem upam, da lahko od tukaj, kjer sem, koga spodbudim, da stopi na svojo. Z Mojco sva po temeljitem razmisleku, vztrajnem delu in s srcem oblikovali ta tečaj, ki naj vas na vašo pot varno pospremi.

KAJ JE JOGA?

Joga je vadba telesa in uma, ki temelji na spoznanjih starodavnih ved o vitalnem življenju. Je kombinacija telesnih položajev, dihalnih tehnik, meditacije in sproščanja.

S pomočjo joge se razvijamo telesno, umsko in duševno. Uči nas vzpostavljati notranje ravnovesje, razvijati pozitivne lastnosti in postopoma opuščati negativne.

Z jogo se lahko naučimo obvladati stres na fizični in mentalni ravni ter kljub hitremu vsakodnevnemu ritmu ohranjati harmonijo v življenju.

Predvsem pa je joga praksa, s katero poglabljamo zavedanje sebe ter sveta okoli nas in tako lahko bolj polno zaživimo.

Pozitivni učinki joge:

Spoznanja sodobne znanosti priznavajo pozitivne učinke joge. Redna vadba joge se priporoča za vzpostavljanje in vzdrževanje telesne in duševne harmonije; uporablja pa se tudi kot podpora pri zdravljenju določenih težav kot so visok krvni tlak, srčne bolezni, astma, diabetis, blaženje simptomov menopavze…

Zaradi njenih ugodnih vplivov na naše mentalno in duševno počutje je lahko joga dobra podpora pri uravnavanju razpoloženjskih nihanj in lajšanju depresivnih in anksioznih stanj.

Večina sodobnih bolezni je posledica stresa, saj telo pod stresom zaradi preobremenjenosti izgubi svojo naravno zmožnost samozdravljenja in obnavljanja . Z vadbo joge se stres uravnoteži s sproščenostjo, kar telesu omogoči regeneracijo in počitek.

Kaj se dogaja z našim telesom med vadbo joge:

  • V telesu ustvarjamo energijo (vročino, imenovano tudi notranji ogenj), ki omogoča mišicam in ligamentom večji razteg ter pospešuje izločanje toksinov.
  • Oblikujemo in krepimo mišice; krepimo sklepe in izboljšujemo njihovo gibljivost; ohranjamo oz. povečujemo gibljivost hrbtenice.
  • Prekrvavitev celotnega organizma se izboljša, kar razbremeni srce in pomaga pri uravnavanju krvnega pritiska.
  • Kombinacija diha in fizičnega izvajanja asan ugodno vpliva na naše notranje organe , ki jih skozi vadbo stimuliramo in masiramo.
  • Položaji z raztezanjem in krčenjem trebušnega dela masirajo črevesje in s tem spodbujajo prebavo in vsrkavanje hranljivih snovi.
  • Živčni sistem se z raztegovanjem hrbtenice revitalizira.