Čarobna sestavina jogiskih asan

By | Živim Jogo | No Comments

Moj oče pravi, da on od vseh jogiskih poz dela samo Savasano – položaj trupla, v katerem se na koncu joge sproščamo. Dela jo v postelji, vsak dan, od večera pa vse do jutra, večkrat pa tudi čez dan 🙂

Kaj je v resnici tisto, zaradi česar preprost telesni položaj postane jogiska asana?

Ko sem se začela ukvarjati z jogo, sem najprej želela osvojiti vse možne asane, kasneje pa sem postala obsedena z natančnimi poravnavami v njih. Danes se mi zdi najbolj pomembno, kako se v položaju počutiš in kako si notranje naravnan – torej kako položaj zavzameš od znotraj navzven.

KAJ JE ASANA

Sanskrtski izraz asana dobesedno pomeni poza ali položaj telesa.

Asana je psiho-somatska jogiska vaja za telo in um, saj z njo vplivamo tako na počutje telesa, kot tudi uma.

V asani smo pozorni na pravilno telesno poravnavno, dih in opazujemo notranje procese – tako smo zavestno prisotni v telesu in trenutku. Prav ta čuječnost pa je tista, ki dobro prakso joge spremeni v odlično. Je čarobna sestavina joge.

Prvotno je praksa joge obsegala eno samo asano – meditativni položaj (po domače rečeno sedenje po turško), ki je bil namenjen umirjanju toka misli in spoznavanju samega sebe.

Kasneje so izvajali več asan, da so umirili živčni sistem in pripravili telo na daljše sedenje v meditativnem položaju. Danes poznamo več tisoč jogiskih asan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZAKAJ DELAMO ASANE

Ker večino dneva preživimo v sede in se premalo gibljemo, asane med drugim delamo z namenom, da telo ohranjamo prožno in močno ter poskrbimo za dober  pretok telesnih tekočin: limfe, krvi in sklepne tekočine.

V asani ohranjamo pozornost na dihu, zato se um umiri in tako pridemo do globoke psihofizične sprostitve.

Z izvajanjem asan vplivamo na živčni in hormonski sistem, kar blagodejno vpliva na naše počutje.

Pravilen in bogat dih pa vpliva na boljši pretok energije, poskrbi za masažo notranjih organov in jih prekrvavi.

“THE WAY YOU DO ANYTHING IS THE WAY YOU DO EVERYTHING”

Način kako izvajamo asane pove veliko o nas. Razkrije naše navade, vzorce, karakteristike. Smo perfekcionisti ali vse delamo bolj polovičarsko, predolgo vztrajamo ali se prehitro vdamo.

Ko se navad zavemo, jih lahko tudi spremenimo. Če opazimo, da smo do sebe prestrogi, se lahko naučimo razvijati nežnost in občutljivost do svojega telesa, do sebe.

 

Če bomo videli, da stvari delamo bolj površno, lahko postanemo bolj natančni in dosledni.

S prakso asan lahko ozavestimo svoje navade in vzorce delovanja ter odkrivamo nove načine, na katere lahko delujemo. Ta spoznanja pa lahko prenesemo tudi v vsakdanje življenje.

 

Sedaj pa te bom prosila, da se vprašaš, kaj asane pomenijo tebi? Kakšna je tvoja izkušnja z njimi? Ali mogoče že opaziš, da je joga več kot le telovadba? Zelo ti bom hvaležna, če svoj pogled deliš z nami med komentarji. Saj veš: več glav več ve. 🙂

Namaste,

Mojca

 

 

 

 

Zlati 2 minuti – joga in hormoni

By | Živim Jogo | No Comments

Le dve minuti sta dokazano potrebni, da se spremeni kemija tvojega telesa.

Ko razumeš, kako to uporabiti v svoj prid, lahko v dveh minutah dvigneš nivo samozavesti in energije, ter se zato uspešneje soočaš z vsakodnevnimi izzivi in lažje dosegaš svoje cilje.

Da ti bom lahko pojasnila o čem govorim, te prosim, da pogledaš obe spodnji fotografiji in razmisliš, kaj ti telesna drža pove o ženski s fotografije –  kakšno zgodbo govori njeno telo, katere karakteristike, stanja duha ji lahko pripišeš.

Precej drugačna zgodba kajne?

Splošno znano je, da samozavestni ljudje s telesom zavzemajo več prostora, medtem ko negotovi, prestrašeni, žalostni ljudje, na nek način kar »lezejo skupaj«,  kot bi se želeli skriti. Ob pogledu na zgornji fotografiji je jasno, da se naše mentalno počutje bolj ali manj vedno odraža na telesu. Tisto, česar se večina ne zaveda, pa je dejstvo, da tudi telesna drža vpliva na naše metalno stanje. Torej obstaja krožna, vzročno posledična povezava med držo telesa in našim duševnim počutjem.

Telo je zrcalo našega počutja ter obenem tudi ustvarja naše počutje, saj drža telesa vpliva na izločanje določenih hormonov.

Hormoni so snovi, ki vplivajo na vsako celico  telesa ter sprožijo dobro ali slabo psihofizično počutje. Dokazano je, da telesni položaji, v katerih zavzemamo veliko fizičnega prostora, dvigajo raven testosterona, hormona samozavesti, in nižajo raven kortizola, hormona stresa. Ravno obratno pa položaji, ki odražajo negotovost, sram, strah, žalost…(kadar smo sključeni in lezemo skupaj), še dodatno poglabljajo negativno počutje in višajo raven kortizola.

Testosteron dobro vpliva na splošno počutje, zvišuje samozavest in samozaupanje, vliva občutek poguma ter dviga raven energije. Telesu je prijazen, ker znižuje škodljiv holesterol, povečuje mišično maso, krepi kosti ter je koristen za sklepe.

V jogijskih pozah utelešamo moč, stabilnost, samozavest ter s telesom zavzemamo veliko prostora in tako vplivamo na izločanje hormonov, ki ugodno učinkujejo na naše počutje. Spodaj si lahko pogledaš nekaj poz, ki jih lahko uporabiš, kadar potrebuješ več energije in samozavesti.

POLOŽAJ BOJEVNIK II

POLOŽAJ BOJEVNIK III

POLOŽAJ DREVESA

Pa še to:
– največji sovražnik hormonskega ravnovesja v našem telesu je prekomeren stres
– za usklajeno delovanje hormonov je pomemben dober krvni obtok, za katerega med drugim poskrbi tudi joga
– hormonsko ravnovesje lahko podpremo z pravilnim načinom prehranjevanja, več o tem si lahko prebereš v spodaj priporočeni knjigi

Če te zanima kaj več, ti priporočam:
– knjigo Alenke Košorok Humar – Hormonska joga.
– video Amy Cuddy, kako telesna drža vpliva na sproščanje hormonov: https://www.youtube.com/watch?v=Ks-_Mh1QhMc, https://www.youtube.com/watch?v=zmR2A9TnIso

Lepo te pozdravljam in ti želim čudovit dan,

Mojca

Kako joga preoblikuje možgane

By | Živim Jogo | No Comments

 

Med uro joge te učitelj vodi v položaj strešice. “Zadržiš položaj in umirjeno, sproščeno zadihaš” reče.

Celo tvoje telo se trese, pot ti teče v  oči. Zadnji napotek, da se v položaju sprostiš, ti pošteno stopi na živec. Za božjo voljo, kako se lahko sprostiš v strešici! Najraje bi se dvignil in učitelju eno “primazal”. Namesto tega pa,  kot vsi ostali, stisneš zobe in zdržiš.

Kdo bi si mislil, da res pride dan, ko se v strešici lahko sprostiš in sproščeno zadihaš.  Še več – zgodi se, da pride trenutek, ko ti je med uro joge hudičevo težko, pa kljub temu zavestno dihaš in ostaneš miren, v stanju opazovalca. S časom in prakso je takšnih trenutkov vse več. Dogajanje v telesu ne skali več umirjenosti uma. Tok misli te ne vznemirja več in takrat se tudi misli same umirijo. Ta mir pa ni prisoten le med prakso joge, ampak se naseli v tebi in je s tabo tudi v težkih trenutkih, ki jih prinese življenje.

Brez dvoma se po uri joge od nog do glave počutiš bolje. Tvoje telo je bolj sproščeno, um umirjen in jasen, počutiš se lahkotno in življenje je lepo.

Kaj se v resnici dogaja in kaj je “krivo” za to, da se počutiš tako.

Poznaš izraz plastičnost možganov – je zmožnost možganov, da na podlagi novih izkušenj prerazporejajo živčne poti, kar preprosto pomeni, da se z učenjem spreminjajo. Učenje je zelo širok pojem. Vsem nam je jasno, da se moramo učiti nove besede, če želimo govoriti nov jezik. Malo manj pa nam je jasno, da se moramo učiti novih reakcij in pogledov, če želimo spremeniti vzorce in navade, ki nam ne služijo najbolje.

Vsakič, ko se odločimo reagirati na nov način ali pogledamo na stvar drugače, se živčne poti spremenijo in s časom možgani dobesedno preoblikujejo. Tako se tvorijo novi vzorci in navade.

 

Med jogo na več načinov spreminjamo možgane.

Eden od njih je spreminjanje našega odziva na stres.

 

Stres je pomemben del našega življenja. Brez njega ne bi mogli delovati in preživeti. Reakcije posameznika na stres pa lahko v njegovem življenju ustvarijo kaos ali harmonijo.

Morda misliš, da je stresni odziv refleks telesa in ga zato ni mogoče spremeniti.  Res je del operacijskega sistema v telesu, a njegovo delovanje do neke mere programiramo tudi mi sami.

 

Stresni odziv je delno prirojen, delno pa je priučen v zgodnjem otroštvu in kasneje skozi življenje.

Kot otroci opazujemo, kako se naša okolica, predvsem starši, odzivajo na stres in nezavedno ponotranjimo ta vedenja kot primerno reakcijo. Ta reakcija se kot program usede v naše možgane in se avtomatično sproži ob določenih situacijah ter, odvisno od reakcije, stresno stanje v telesu poglobi ali pomiri. Te programe kasneje v življenju zavedno ali nazavedno še nadgrajujemo.

Jogijske poze, ki v telesu izzovejo stresno stanje, so priložnost, da opazuješ in spremeniš avtomatičen odziv na stresne situacije. Obračanje na glavo, sukanje naokoli, iskanje ravnotežja, držanje statičnih položajev – vse to lahko sproži nelagodje, zmedo in stresni odziv v živčnem sistemu.

Naše telo ima le en stresni odziv in je enak ne glede na to, katera situacija oz. dogodek ga sproži – spor z nadrejenim, trema pred javnim nastopom, beg pred medvedom ali držanje deske med uro joge. Intenzivnost odziva pa se seveda spreminja glede na situacijo.

V asanah se, kljub stresu, učiš  ohraniti miren um. S tem, ko ostaneš miren/a in le opazuješ dogajanje v telesu in umu, spreminjaš svoj odnos do stresa. Programiraš možgane, da se na stres začnejo odzivati drugače.

Kot rečeno, vsak učni proces oblikuje in preoblikuje možgane, zato s časom to postane biološko pogojeno – ne odločaš se več zavestno za mir,  ampak ta postane avtomatična reakcija tvojih možganov.

Stresna situacija je vedno odprta za interpretacijo. Kar je za nekoga problem, je lahko za drugega izziv, nekomu pa bo mogoče celo v veselje.

Tvoj odnos do stresa vpliva na reakcijo, ki jo ta sproži v tebi. Namen in cilj joge ter meditativnih praks je, da si v končni fazi sami izberemo reakcijo, s katero se želimo odzvati v stresni situaciji.

 

Skoraj vsako navado lahko spremenimo ter skozi ponavljanje drugačnega vzorca zgradimo novo, takšno, ki nam bolje služi. Vsakič, ko spremenimo svoj odziv na stresno situacijo, začnemo proces spreminjanja možganov, česar posledica je, da bo v končni fazi naš avtomatičen odziv takšen, kakršnega smo na začetku zavestno izbirali.

Kot joga, tudi življenje nudi obilico izzivov in priložnosti, ob katerih se lahko naučimo dihati globoko, sproščati telo, trenirati čuječnost…

 

 

Če tudi tebe ta tema noro navdušuje in želiš vedeti več, ti priporočam branje knjig:

– Mendius, Richard, 2009. Buddhas Brain: The Practical Neuroscience of Happyness, Love & Wisdom

– Pinel, John. Neuropsychology

Lahko si ogledaš video na youtube:

– https://www.youtube.com/watch?v=jpuDyGgIeh0

– https://www.youtube.com/watch?v=7CrA43ybhdg

 

Ali prebereš članke:

– https://wanderlust.com/journal/how-yoga-changes-your-brain/

– https://draxe.com/how-yoga-changes-your-brain/

 

Namaste,

Mojca

Lotosov cvet

By | Živim Jogo | No Comments

Zdi se mi, kot da se poznava od nekdaj, čeprav sva se šele spoznali. Toliko si imava za povedati, da celih pet ur do Vipassana centra neutrudno klepetava. Obe greva prvič tja na deset dnevno meditacijo. Katja je na trnih glede tečaja, zato je vesela, da se jaz ne obremenjujem, saj jo to pomirja.

Ko prispeva do stare toskanske vile (Italjanski center Dhamma Atala), naju prijazni prostovoljci napotijo v jedilnico. Tam  opraviva postopek registracije in v sef oddava osebne predmete (telefon,denarnico…). Medtem ko čakava, da ostali naredijo enako, prebiram zloženko o tečaju.

Preko obsežnih pravil se prebijem do urnika. V grlu se mi naredi cmok in vročina mi stopi v glavo, ko seštejem, da je na urniku skoraj 11 ur meditacije dnevno…11 ur!!!?? Spisek postopkov, pravil in vprašalnikov  pri vpisu je tako obširen, da sem spregledala ta “detail”. 11 ur…?!?! Nič čudnega, da je bila Katja nervozna. Če ne bi bila tako površna, sem si mislila, in  ne bi spregledala tega, ne bi kar tako na vrat na nos prišla sem – gotovo bi se prej pripravila.

Še danes ne vem, kako bi se človek lahko pripravil na 11 ur meditacije. Preprosto greš in meditiraš. To je to. Če bi se želela pripraviti, mislim, da bi se hitro vdala in mogoče nikoli šla.

Svoji površnosti se imam zahvaliti, da sem takrat šla na meditacijo, ki je moje življenje obrnila v novo smer.  Čeprav površnosti ne štejem med vrline, se je iz nje izcimilo nekaj dobrega.

Tečaj sem seveda preživela. Ne rečem, da je bilo lahko in nikoli ni, vendar pa je bila to dobra investicija, ki se mi je še kako obrestovala.
Od takrat  redno hodim na vipassano in  ravno danes se odpravljam že osmič.

Kaj če je vse, kar se dogaja, res točno tako kot mora biti in  so naše “napačne odločitve in karakteristike” edinstvena kombinacija, ki jo potrebujemo za svojo rast, učenje in razvoj. Kaj če nas peljejo natanko tja, kjer moramo biti in nas učijo sprejemanja.

Pomisli, koliko energije  izgubljamo z občutki krivde, ne-sprejemanja in agresivnimi samo korekcijami.

Preprosto je ljubiti sebe, življenje in druge, dokler se te ujemajo z našo percepcijo popolnosti. Izziv pa je, ko stvari niso takšne, kot bi si želeli. Takrat se učimo sprejemanja realnosti, takšne kakršna je. Učimo se ljubezni, ki ni pogojena z našimi pričakovanji-brezpogojne ljubezni. Kakšna priložnost! 🙂

Ali veš kaj predstavlja Lotosov cvet?

Seme Lotosa začne svoj pot globoko v blatu, pod vodo.Iz blata črpa moč in energijo za rast. Narava v njemu ga vodi proti svetlobi, proti gladini. Nihče mu ne pove, kam mora – to vedenje ima v sebi. Ko se dvigne na površje in zacveti, ga nobeno neurje ne more potopiti.

Simbol Lotosovega cveta predstavlja človekovo življenje. Iz blata – nevšečnosti in na prvi vidik slabih stvari – se človek uči in črpa modrosti, ki spodbujajo njegovo rast in razvoj. “Luč” zavedanja ga vodi proti končnemu razcvetu. Vse kar potrebuje za razcvet, že ves čas nosi v sebi. Zavedanje…Ko zacveti, ga zunanji svet več ne vznemirja. Zadovoljno živi. TUKAJ in ZDAJ.

Sprosti se in mirno pojdi naprej. Modrec Lau Tzu pravi : “Nature does not hurry, yet everything is accomplished.”

Narava je v tebi. Z vsakim dihom ohranja življenje v telesu. Prisluhni ji.

Kmalu se vrnem,

Mojca

Sebičnost

By | Živim Jogo | No Comments

Na letalu ti pilot izreče dobrodošlico  in zaželi prijeten let. Pred odhodom te stevardesa  seznani z postopki ob vzletu in v primeru nesreče. Obrazloži, da se bo, v primeru nesreče, iz predalčka nad tvojo glavo spustila kisikova maska, katero si nadeneš na obraz. Ob tem te opozori, da moraš masko prvo nadeti sebi in šele potem pomagati drugim.

Predstavljaj si, da bi morala v primeru nesreče najprej poskrbi za druge.  Kakšen kaos bi bil to!  En čez drugega bi se prerivali, se prepirali, kdo bo komu pomagal in naredili več  škode kot koristi.

In prav tak kaos naredimo, če v naglici življenja pozabimo, da moramo dati sebe na prvo mesto in šele potem lahko učinkovito opravljamo svoje naloge in pomagamo drugim.

Pridevnik sebičen ima  slabšalni prizvok. »Ne bodi sebičen«, so nam žugali odrasli. Biti sebičen je slabo, smo logično zaključili.

Biti sebičen pomeni,  da najprej poskrbimo zase.  Ne me narobe razmeti. Seveda je pomembno in lepo je, da skrbiš za svoje bližnje.  Ampak globoko v sebi dobro veš, da lahko najbolje poskrbiš zanje takrat, ko je poskrbljeno zate, ko si zadovoljna in srečna.  In kdo bi lahko bolje  poskrbel  zate kot TI?

 

Se spomniš reklame za Persen, v kateri je oseba po napornem delavnem dnevu izčrpana prišla domov.  Zrasle so ji navidezne bodice, ki so ponazarjale njeno razdraženost  in pikale vse naokoli.

Tableta seveda ni najboljši način, kako lahko poskrbiš zase.  V nadaljevanju pa si lahko prebereš tri, ki so:

  1. Poskrbi za svoje telo. Gibaj se, dihaj…

Telo ni namenjeno temu, da sedi za mizo ali na kavču.

Všeč mi je bilo, ko je ena od jogic rekla, da je »redoljubna pri obisku joge«. Jaaaaa. Redoljubnost pri gibanju je za dobro počutje in zdravje tako pomembna, kot redoljubnost pri ustni čistoči.

Če želiš jogo delati doma, pa ne veš kako, se nam lahko pridružiš na spletnem programu ŽIVIM JOGO: http://zivimjogo.si/

  1. Poskrbi za svojo glavo. Meditiraj. .

Poravnaj hrbtenico, sprosti mišice telesa in globoko, sproščeno zadihaj.

Poleg meditacije je joga prav tako super za sproščanje stresa. Preusmerjanje pozornosti na telo in dih ter sprosti in umiri tudi naš um.

  1. Poskrbi za svoje srce. Prisluhni si…

Vzemi čas za to kar te veseli. Ne čakaj na primeren trenutek, da  narediš to kar si resnično želiš.  Edini pravi čas je zdaj.

Pleši, poj, pelji se v kino, preberi dobro knjigo, poklepetaj z prijateljico, pojdi v naravo..delaj tisto, ob čemer ti zažari srce.

 

Biti sebičen, pomeni poskrbeti zase. Poskrbeti za svoje telo, um in duha. In ironično, ko si sebičen lahko največ daš tudi drugim. Si najboljši  otrok, partner, prijatelj, starš…,  imaš dovolj pozitivne energije, da jo deliš tudi z drugimi.

Tvoja energija je kot plamen sveče.  Z njo lahko prižgeš tisoče drugih sveč, vendar le če plamen gori. Poskrbi zase, prižgi svoj plamen  <3

Z ljubeznijo,

Mojca

 

Na spletni strani uporabljamo piškotke - z Google Analytics analiziramo obisk na strani in smo povezani s Facebook Pixel. V primeru, da ne želite, da spremljamo vašo aktivnost na spletni strani, v spodnjem kotu NE pritisnite gumba SPREJMEM. več informacij

Z vašimi podatki ravnamo etično in v skladu z zakonom. NE prodajamo ali delimo vaših elektronskih naslovov ali katerih koli osebnih informacij. Obisk spletne strani spremljamo preko Google Analitics, Facebook pixel pa uporabljamo ob Facebook promocijah našega produkta. V primeru, da ne želite, da spremljamo vašo aktivnost na spletni strani, v spodnjem kotu NE pritisnite gumba SPREJMEM.

Zapri