KAJ POTREBUJEM ZA VADBO JOGE?

Za vadbo joge potrebujete samo nekaj prostora, nedrsečo joga podlogo in udobna oblačila. Blazino za izvajanje joge lahko kupite v športni trgovini. V zračnem, mirnem kotičku v stanovanju, kjer se počutite udobno, razgrnite  blazino in začnite z vajami.

ALI SMEM JEST PRED VADBO JOGE?

Priporočamo vam, da pred vadbo joge ne jeste. Izvajanje jogijskih asan na poln želodec lahko povzroči slabo počutje. Prebavljanje hrane zahteva energijo, pri vadbi joge pa to energijo usmerjamo drugam. Če pa ste lačni, priporočamo, da vsaj pol ure pred jogo zaužijete sadje ali oreščke.

ALI SMEM MED JOGO PITI?

Pitje vode vam priporočamo, kadarkoli čutite žejo.  Vendar prekomerno pitje med samo vadbo ni priporočljivo.  Dobra hidracija pa je priporočljiva po vadbi.

KAJ JE DOBRO VEDETI, PREDEN SE ODLOČITE ZA VADBO JOGE?

Joga ni tekmovalni šport! Z jogo želimo postati občutljivi na meje svojega telesa in se naučiti prisluhniti telesu ter se na ta način ponovno povezati s telesno inteligenco.  Zato poskrbimo, da delamo v mejah svojih zmožnosti. Bolečina pri vadbi joge pomeni, da smo prekoračili  meje, v katerih telo optimalno deluje.  Bolečina je način sporočanja telesa, da tisto, kar počnemo, ni več dobro zanj. Kadarkoli dobite tako sporočilo, mu prisluhnite in ga upoštevajte.

KDAJ JE NAJBOLJŠI ČAS ZA JOGO?

Kadarkoli uspete najti čas za jogo, takrat je za vas pravi čas! Odličen čas za jogo je lahko jutro, ko vstanemo tešči in z vajami prebudimo telo ter ga optimalno pripravimo na dan. Večerna jogijska vadba pa je odlična priložnost za sprostitev vseh napetosti, ki so se nabrale ob vsakodnevnih obveznostih.  

ALI ZMOREM?

Seveda zmorete, pozabite pa  na to, da morate biti popolni! Joga in meditacija sta praksi ozaveščanja, sprejemanja in skozi to transformiranja. Prisluhnite napotkom, najdite poravnave in spoznajte, kaj je najbolje za vaše telo. Vsaka jogijska poza je v trenutku, ko jo izvajamo, edinstvena, neponovljiva in popolna, če v njo pripeljemo zavedanje diha in telesa ter ostale elemente vadbe joge.  »Napake« v naših pozah so samo možnost za izboljšavo in prostor za transformacijo. Prepoznajte jih kot take!

ALI JE JOGA VRSTA RELIGIJE?

Ne, joga ni vrsta religije. Je sistematična metoda umirjanja uma in harmoniziranje telesa. Hatha joga je holistična pot, ki vključuje poze telesa (asane), tehnike energetiziranja (pranajame), meditacijo in druge tehnike.

ALI LAHKO PRAKTICIRAM JOGO, ČE SEM NOSEČA?

Če joge še niste prakticirali oz. če nimate ustaljene redne vadbe joge, je splošno priporočilo, da joge med nosečnostjo brez nadzora profesionalca ne začenjate.  Če pa ste joge vajeni, jo po posvetu z zdravnikom in pod nadzorom specializiranega učitelja joge lahko nadaljujete.

Poznamo posebne vaje in programe, ki so prilagojeni za nosečnice. Svetujemo vam, da si v času nosečnosti izberete sebi primernega.

KATERI SO POZITIVNI UČINKI JOGE?

Joga ponuja celo vrsto pozitivnih fizičnih učinkov: oblikuje fleksibilno in močno telo, izboljša dihanje, energijo in presnovo, izboljša krvni obtok in delovanje srca, poveča telesno zmogljivost,  popravi telesno držo in še mnoge druge.

Koristi tudi psihološko : nauči nas, kako se sprostimo in tako obvladujemo pritiske, ki nas težijo v vsakdanjem življenju.

Duhovno joga vpliva na boljše občutenje tega, kar se dogaja znotraj in okoli nas. Uči nas, kako smo lahko bolj prisotni v vsakem danem trenutku in kako smo lahko bolj odprti do sveta okoli sebe.

Energijsko se vadba joge osredotoča na vzpostavitev harmonije telesa in duha.

KAKO DOLGO BO TRAJALO, PREDEN BOM ZAČUTIL/A POZITIVNE UČINKE JOGE?

Nekatere pozitivne učinke joge boste začutili kmalu po tem, ko boste pričeli z vadbo. Seveda pa je veliko  odvisno od motivacije in od tega, kako redno boste vadili, torej od vaše samodiscipline.

IMAM ZDRAVSTVENO TEŽAVO. ALI SMEM VSEENO IZVAJATI JOGO?

Če imate zdravstvene ali duševne težave, se raje posvetujte s svojim zdravnikom. Na naši spletni strani ne nudimo zdravstvenih nasvetov in ne priporočamo, da izvajate vaje brez predhodnega posveta z zdravnikom ali brez nadzora izkušenega učitelja joge. Obrnite se na zdravnika in se posvetujte s specializiranim poznavalcem, ki vam bo znal priporočiti program, primeren za vas. Vadba joge je lahko fizično zahtevna in zato potencialno škodljiva v primeru predhodne poškodbe telesa, zato jo izvajajte ob prisotnosti specializiranega učitelja joge.

KAJ NAREDIM, ČE ZA DLJE ČASA PRENEHAM Z VAJAMI, NAJ SE VRNEM NA ZAČETEK PROGRAMA?

Ne odnehajte in nadaljujte z vajami. Zgodi se, tudi najbolj discipliniranim in odločnim, da z vajami zaradi različnih razlogov prekinejo. Spomnite se, da je to del izziva – da ne obupamo in se brez obsojanja vračamo nazaj k vajam, k samodisciplini; tudi večkrat, če je potrebno. Občutek, ki vas bo navdal, ko boste prišli do konca programa bo nagrada zase. Če imate voljo začnite od začetka; če pa se borite z disciplino raje nadaljujte od tam kjer ste ostali, da ohranjate občutek napredovanja.

ALI JE PROGRAM PRIMEREN ZA ZAČETNIKE?

Program je primeren  za začetnike.  Z njim boste prisluhnili sebi in svojemu telesu, se duševno in telesno sprostili, vse to pa bo pozitivno vplivalo na vaše telesno in duševno zdravje. Prav tako je dober za vsakogar, ki želi osvežiti in celostno povezati svoje poznavanje joge. Na fizični ravni so sekvence zasnovane tako, da predstavljajo izziv, vendar nam omogočajo, da s postopno povezavo usvojimo temeljne elemente asan.